sobota, 31 października 2015

Lunchboxy #3


Tym razem zdjęcie jesiennego lasu pochodzi z 2008 roku... A wydaje się, jakby to było wczoraj! Zapraszam na kolejną porcję posiłków biurowych.

Poniedziałek

pieczone ziemniaki i bataty
pomidor pieczony faszerowany szpinakiem i fetą
brokuły z beszamelem
jabłko, banan


Przepis na wszystkie warzywa w tym poście.
Czas przygotowania: jeśli liczyć samo zapakowanie - 5 minut :)
Wtorek
sałatka z fetą i papryką
wafle ryżowe
jabłko


Sałatka z fetą i papryką
składniki:
3 garście mieszanki sałat
2 grube plastry fety
pół czerwonej papryki
pieprz
prażone ziarna słonecznika
oliwa
opcjonalnie łyżka posiekanego szczypiorku
Paprykę i fetę kroimy w kostkę, układamy na sałacie, polewamy oliwą, posypujemy pieprzem, słonecznikiem i szczypiorkiem.

Czas przygotowania lunchu: 10 minut.
Środa
sałatka andrzejkowa
koktajl z jarmużu


Przepis na sałatkę andrzejkową tutaj.

Koktajl z jarmużu
składniki:
2 garście jarmużu
1 jabłko
szklanka wody
garść malin
łyżka miodu
Jabłko pozbawiamy pestek i miksujemy około pół minuty w blenderze kielichowym z resztą składników.

Czas przygotowania lunchu (razem z sałatką): 30 minut

Czwartek
zupa z kapustą pekińską i kaszą jaglaną
wafle ryżowe


Zupa jarzynowa z kapustą pekińską
składniki na duży garnek:
2 spore marchewki
pół pietruszki
ćwierć selera
4 spore ziemniaki
100g kaszy jaglanej
6-7 liści kapusty pekińskiej
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, bazylia suszona
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy warzywa zimną wodą, stawiamy na gazie i zagotowujemy, gotujemy około 10 minut. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i kaszę jaglaną, gotujemy kolejne 5 minut. Liście kapusty kroimy dość drobno i dorzucamy do zupy razem z koncentratem. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Czas przygotowania lunchu: 40 minut.

Piątek
krokiety z kapustą
koktajl z jarmużu
marchewka
jabłko


Krokiety z tego przepisu, tyle że zamieniłam pieczarki na kilka suszonych grzybów, które zalałam wrzątkiem i po 10 minutach pokroiłam drobno, ponadto nie robiłam panierki - odgrzałam krokiety na suchej patelni.

Koktajl jak w środę, tylko jabłko zastąpiłam bananem i nie dodawałam już miodu.

Czas przygotowania lunchu: około 60 minut (razem z obiadem na następny dzień), a jeśli liczyć tylko zawinięcie krokietów, obranie i pokrojenie marchewki i zrobienie koktajlu - 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz