niedziela, 25 października 2015

Obiad z rodzicami - pieczeń w cieście i warzywa na 3 sposoby


Przedstawiam propozycję na obiad niedzielny, nad którą całkiem długo myślałam - starałam się tak połączyć smaki, kolory, struktury i składniki, aby nic się nie powtarzało ale też aby nie było to "zwykłe" mięso pieczone lub smażone - stąd mięso w cieście, które podniosło mi poprzeczkę, bo przez ciasto odpadło mi sporo możliwości dobrania dodatków - wszelkie mączne odpadały, makaron również. Stąd 3 rodzaje warzywnych dodatków - chyba wszystkim smakowało (jedynie Brat wydziobał tradycyjnie całą marchewkę z zapiekanki... ;) ).

Mięso mielone zapiekane w cieście francuskim



na 6-8 porcji
1 kg zmielonej wieprzowiny
4 średnie marchewki
pół pietruszki
ćwierć selera
2 cebule
2 łyżki oleju
2 płaty ciasta francuskiego
2 żółtka
suszony tymianek - 1 łyżeczka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Warzywa obieramy i kroimy w półplasterki lub małą kostkę, dorzucamy do cebuli wraz z tymiankiem i dusimy około 10 minut. Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy mięso i 1 żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. 
Rozkładamy arkusze ciasta francuskiego, wykładamy na nie po połowie masy, zlepiamy i odwracamy. Smarujemy drugim żółtkiem rozkłóconym z łyżką zimnej wody. Robimy nacięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 40 minut.

Zapiekane pomidory faszerowane szpinakiem i fetą


7-8 dość małych pomidorów
200g szpinaku
pół kostki fety
2 łyżki śmietany 12%
ząbek czosnku (lub pół łyżeczki granulowanego)
pieprz
Pomidorkom odkrawamy czapeczki i wydrążamy.
Szpinak sparzamy wrzątkiem i kroimy drobno. Mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą, startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i śmietaną. Faszerujemy pomidory, układamy w blaszce i wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Brokuły z beszamelem i słonecznikiem


Sos beszamelowy:
40g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
sól, gałka muszkatołowa
Masło roztapiamy w garnuszku. Wsypujemy mąkę, mieszamy trzepaczką. Wlewamy 1/3 gorącego mleka i mieszamy intensywnie. Dodajemy resztę mleka i mieszamy aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i gałką. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brokuły - u mnie 2 łodygi - po podzieleniu na różyczki ugotowałam na parze.
Słonecznik - około 3 łyżki - uprażyłam na suchej patelni.

Pieczone ziemniaki i bataty


Ziemniaki i bataty obrać, pokroić w grube frytki, wymieszać z olejem, solą i ulubionymi ziołami, piec w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz