piątek, 23 października 2015

Lunchboxy #2 - pudełkowych posiłków ciąg dalszy


Rozpoczynając zdjęciem z Bieszczad, zrobionym prawie dokładnie rok temu, przedstawiam kolejną porcję lunchboxów na następny tydzień - do pracy, na dodanie energii i uśmiechu w te coraz pochmurniejsze dni.

Poniedziałek 


sałatka z łososiem
kawałek drożdżówki


Sałatka:
3 garści mieszanki sałat
kostka sera żółtego
kilka kawałków łososia wędzonego
1 jajko ugotowane na twardo
kilka plasterków ogórka
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sałatę ścieramy ser, układamy łososia, jajko pokrojone w ósemki, plasterki ogórka, posypujemy szczypiorkiem, polewamy oliwą i doprawiamy.

Drożdżówka z tego przepisu, tylko ze śliwkami.

Czas przygotowania lunchu: 15 minut (bez czasu pieczenia ciasta)

Wtorek

3 placki z cukinii z sosem szczypiorkowym
2 pampuchy
jabłko
garść daktyli


Placki z cukinii i sos szczypiorkowy z tego przepisu, pampuchy w poprzednim poście o lunchboxach - można je zastąpić ryżem, kaszą lub po prostu bułką.

Czas przygotowania lunchu: 30 minut (i jest już również obiad na kolejny dzień)

Środa

Pieczona papryka faszerowana kaszą z grzybami i fasolką szaparagową
Ciastko francuskie z jabłkiem


Pieczone faszerowane papryki
dla 4 osób:
4 czerwone papryki
szklanka pęczaku
kilka suszonych grzybów
2 garście fasolki szparagowej (może być mrożona)
sól, pieprz
Wstawiamy wodę na kaszę i wrzucamy do niej pokruszone grzyby. Gdy się zagotuje wrzucamy kaszę i gotujemy. Odcedzamy na sitku. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pokrojoną w małe kawałki fasolkę.
Paprykom odcinamy czapeczki, wyjmujemy pestki, faszerujemy kaszą, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.

Ciastka francuskie z jabłkami
na 6 sztuk:
płat ciasta francuskiego
2 jabłka
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
cukier puder do oprószenia
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną kostkę. Mieszamy z mąką, cukrem i cynamonem. 
Ciasto kroimy na 6 równych części (powinny być zbliżone do kwadratów) i rozkładamy na nich po równo jabłka. Składamy po przekątnej i mocno zlepiamy. Robimy nacięcia jak na zdjęciu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do lekkiego zrumienienia.

Czas przygotowania lunchu (wraz z obiadem i deserem na drugi dzień dla całej rodziny): 60 minut

Czwartek

Kanapki z łososiem i jajkiem
Jabłko


Kanapki
na 2 sztuki
2 bułki wieloziarniste
2 duże liście sałaty
2 łyżeczki majonezu
2 plasterki wędzonego łososia
1 jajko ugotowane na twardo
2 plastry sera żółtego
Bułki przekrawamy, smarujemy majonezem, układamy sałatę, ser, łososia i pokrojone w plasterki jajko.

Czas przygotowania lunchu: 5 minut

Piątek

Burrito wege z kotletami sojowymi


Wsad do burrito, który można również zjeść z ryżem lub w bułce
dla 4 osób:
opakowanie kotletów sojowych
1 cebula
1 papryka
puszka fasoli czerwonej
pół puszki kukurydzy
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
szklanka wody
łyżka oregano
sól, pieprz

Kotlety sojowe gotujemy 7 minut we wrzątku.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy do miękkości. Dokładamy odsączone warzywa z puszek, przyprawy, koncentrat, pokrojone w kawałki kotlety, mieszamy i dusimy do odparowania płynu.

Burrito do pracy
4 łyżki masy do burrito
2 tortille pszenne
2 łyżki startego sera żółtego
Masę zawijamy w placki i posypujemy serem.

Czas przygotowania lunchu: 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz