niedziela, 8 listopada 2015

Pstrąg "pieczony z patelni" i warzywa na parze z sosem grzybowym


Taką rybę lubimy najbardziej jeść i przygotowywać - bo nie trzeba do niej ani grzać piekarnika, ani brudzić patelni. Jak? Odpowiedź poniżej :) Ponadto najlepszy sos grzybowy - gęsty, pachnący, jednocześnie szybki i prosty!

Pstrąg pieczony na patelni
dla 2 osób:
300g płat pstrąga (lub innej ryby)
2 łyżeczki oleju
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka posiekanego rozmarynu
Rybę dzielimy na 2 porcje, układamy na kwadratowym arkuszu papieru do pieczenia. Polewamy i posypujemy pozostałymi składnikami, zawijamy jak najbardziej szczelnie. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej paczuszkę, najpierw skórą do dołu, po około 8 minutach odwracamy i pieczemy jeszcze 2-3 minuty. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości płatu ryby, mocy palnika i patelni - ale ryby bardzo szybko się ścinają.

Sos grzybowy
2 szklanki wody
2 czubate łyżeczki mąki
2 łyżki suszonych grzybów
sól i pieprz
Jedną szklankę wody zagotowujemy w małym rondelku i wrzucamy grzyby, gotujemy około 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie grzyby wyławiamy, siekamy i wrzucamy z powrotem.
W drugiej szklance wody rozprowadzamy mąkę tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy ponownie wodę z grzybami i wlewamy wodę z mąką. Ciągle mieszając zagotowujemy, doprawiamy i gotujemy 5 minut aby mąką straciła surowy smak. Jeżeli sos mocno zgęstnieje dodajemy po trochu gorącej wody, ciągle mieszając, do uzyskania pożądanej gęstości.

U nas do ryby marchewka i brokuły gotowane na parze (razem z łodygą, lekko obraną i pokrojoną w plasterki tak jak marchewka).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz