niedziela, 31 stycznia 2016

Serniczki waniliowe z konfiturą malinową


Miały być z orange curd ale aż wstyd mówić, co mi z niego wyszło... Stąd waniliowe serniczki pieczone w formie na muffinki, na spodzie z kakaowych herbatników i masła orzechowego, z malinową konfiturą. Z tęsknoty za słońcem!

Spód:

150g herbatników kakaowych (lub zwykłych + płaska łyżka kakao)
2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego)
Herbatniki z masłem blendujemy na piasek. Wysypujemy po czubatej łyżce do każdej papilotki.

Masa serowa:
750g mielonego twarogu
3 jajka
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
ziarenka z połowy laski wanilii
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia i wylewamy do papilotek zostawiając od góry pół centymetra wolnego miejsca.

Pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.

Ponadto:
Konfitura malinowa
Każdy serniczek dekorujemy konfiturą.

Sernik można też wykonać w formie jednego ciasta, wtedy pieczemy go około 70 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz