środa, 6 stycznia 2016

Pieczone placki ziemniaczane


Ameryki nie odkryłam, bo danie takie można zjeść w Bioway a kilka dobrych lat temu trąbili o takich plackach w programie Rewolucja na talerzu. Co nie umniejsza wcale temu, że placki są pyszne, zdrowe i sycące. Oryginalny sposób na ziemniaka!

Na 10 placków wielkości dłoni:
0,5kg ziemniaków
1 spora cebula
pół szklanki nasion słonecznika
pół szklanki pestek dyni
pół łyżeczki soli
łyżka oleju
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Solimy i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie przekładamy na sitko. Po pół godziny zlewamy wodę która ściekła z ziemniaków zostawiając skrobię. Przekładamy do niej ziemniaki, posiekaną cebulę i pozostałe składniki, mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy 5 placków z połowy masy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez minimum 15 minut, na ostatnie 5 minut przełączając na termoobieg.

Sos z ogórkami kiszonymi
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 małe ogórki kiszone
pieprz i czosnek granulowany
Jogurt mieszamy z pokrojonym w drobniutką kostkę ogórkiem i doprawiamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz