Lekka, wczesnoletnia sałatka do grilla. Można ją modyfikować wedle tego, co znajdzie się w lodówce - można pominąć granat, rabarbar w winegrecie zastąpić cytryną, orzechy włoskie innymi orzechami albo migdałami - ożywcze zastąpienie nieśmiertelnej lodowej z pomidorem, ogórkiem i fetą :)
10 liści sałaty masłowej
8 zielonych szparagów
1/2 camemberta
pół kwaśnego jabłka
pestki z połowy granatu
garść orzechów włoskich
bratki
Sałatę rwiemy na kawałki.
Szparagi łamiemy, odrzucamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy 5 minut na parze lub 3 minuty we wrzątku, przelewamy zimną wodą, kroimy po skosie, wrzucamy do sałaty. Jabłko kroimy na ósemki i każdą w plasterki, dorzucamy do miski.
Camembert kroimy w małe trójkąciki, układamy na sałacie, posypujemy orzechami i pestkami granatu.
Sos:
3 łyżki soku z rabarbaru (można zastąpić 2 łyżkami soku z cytryny)
pół łyżeczki sumaku (pomijamy przy użyciu soku z cytryny, można pominąć w ogóle)
duża szczypta soli, pieprzu i czosnku granulowanego
3 łyżki oleju lub oliwy
5 łyżek wody
2 duże liście mięsty
2 duże liście bazylii
Składniki sosu blendujemy lub liście drobno siekamy i umieszczamy razem z pozostałymi składnikami w słoiczku i energicznie potrząsamy.
Polewamy sałatę chwilę przed podaniem.
Przyozdabiamy bratkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz