piątek, 18 lipca 2014

(Nie)zupa - krem kalafiorowo-kukurydziany z chipsami marchewkowymi




Zupą tego dania nie można nazwać, ze względu na konsystencję - prędzej pasuje tu puree... Jednak u mnie wystąpiło w postaci dania pierwszego, całkiem przypadkowego, powstałego z kupionego całkiem przypadkiem kalafiora który nie pasował do przeznaczonego na obiad mielonego...


1 kalafior
1 puszka kukurydzy
szklanka mleka
sól, pieprz
1 duża marchewka
łyżka oleju


Kalafior kroimy na cząstki i moczymy w zimnej wodzie, aby pozbyć się ewentualnych mieszkańców. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Blendujemy z kukurydzą, mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.

Marchewkę kroimy w cienkie plastry, mieszamy z olejem i solą i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Zupa i chipsy wychodzą lekko słodkawe, dlatego sól na marchewce przyjemnie przełamuje tę słodycz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz