czwartek, 10 lipca 2014

Na babskie spotkanie - ryba w papilotach



Przepis, który ewoluował nawet w trakcie wykonywania (nie mówiąc o zakupach i całym dniu w pracy)... Miały być łódeczki z cukinii faszerowane kaszą z pieczarkami owinięte szynką parmeńską, powstały słupki faszerowane pieczarkami z cebulką, pstrąg (którego w końcu miałam z kim zjeść!) i pieczone ziemniaki - a ugotowana wcześniej kasza czeka na drugą szansę...




Składniki na 2 porcje

Pstrąg w papilotach
2 pstrągi
6 plasterków cytryny
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz


Umytego i oczyszczonego pstrąga obficie posypać solą i pieprzem na zewnątrz i w środku, włożyć do środka przekrojony na pół plasterek cytryny i rozmaryn, na wierzchu ułożyć 2 plasterki cytryny, zawinąć dość szczelnie w papier do pieczenia i piec około 25-30 minut w temperaturze 175 stopni.



Cukinia faszerowana pieczarkami

2 cukinie
200g pieczarek
1 cebula
suszony tymianek
sól, pieprz


Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju z tymiankiem, zetrzeć pieczarki na tarce, posolić, dodać pół łyżeczki pieprzu i odparować. Każdą cukinię przekroić na 3 części, wydrążyć 3/4 objętości i wypełnić pieczarkami. Piec razem z rybą.

Ja dodatkowo dekoracyjnie obrałam ją "w połowie", ale nie trzeba tego robić.


Pieczone ziemniaki

4 duże ziemniaki
łyżka oleju
ól, pieprz, czosnek granulowany
suszone oregano


Ziemniaki pokroić na grube frytki, wymieszać z przyprawami, piec razem z rybą i cukinią.




1 komentarz:

  1. bardzo smaczne i bardzo wykwitnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń