środa, 9 lipca 2014

Francuskiego ciąg dalszy


Kupując ciasto francuskie ostatnim razem jak zwykle chwyciłam dwa opakowania - "żeby nie zabrakło"... I tak leżało to ciasto w lodówce już tydzień, podobnie jak pół opakowania pieczarek. A że nie toleruję piersi z kurczaka "zwyczajnie" usmażonych (w panierce lub bez) - są już tak oklepane, że bardziej się nie da - nadarzyła się idealna okazja na obiad nie-banalny - a jaki pyszny!

Piersi z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami
1 pojedyncza pierś z kurczaka
200g pieczarek
1 cebula
opakowanie ciasta francuskiego
olej do smażenia
sól, pieprz, słodka papryka


Drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki, posolić, usmażyć.

Płat ciasta francuskiego podzielić na dwie połowy, to samo z piersią. Brzegi każdego kawałka ciasta ponacinać jak grzebień z obu stron, ułożyć kurczaka, posolić, posypać pieprzem i słodką papryką, ułożyć na mięsie pieczarki z cebulką, zawinąć paski ciasta na górę układając na przemian.
Piec około 30-40min w temp. max. 180 stopni.




Sałatka
1 duży pomidor
1 duży ogórek kiszony
pół średniej cebulki


Cebulkę pokroić w cieniutkie piórka, pomidora na połówki, potem na 4 grube paski i potem na cienkie plasterki, ogórka w półplasterki, wymieszać wszystko i doprawić pieprzem (solą nie trzeba bo ogórek jest słony)



Sos czosnkowy (został mi z poprzedniego dnia od naleśników ze szpinakiem, ale pasował idealnie)

pół kubka jogurtu naturalnego
łyżka śmietany
opcjonalnie łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny


Ząbki czosnku siekamy lub ścieramy na tarce, mieszamy z pozostałymi składnikami, odstawiamy na 30min aby smaki się przegryzły.



A sałatę kupił Mąż czytając mi w myślach, bo wcale o nią nie prosiłam, gdyż miała tylko rozweselać kolorystycznie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz