niedziela, 8 marca 2015

Obiad z brokułami w roli głównej


Tarta z brokułami od dawna chodziła mi po głowie.. Z kawałka selera powstały frytki, które również dawno już chciałam tu pokazać a kurczak z pieczarkami jest zawsze dobry - stąd prezentowane tu, całkiem trafne, połączenie.

porcje dla 4 osób

tarta brokułowa
2 szklanki mąki
100g margaryny
około pół szklanki wody
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy szybko w kulkę, chłodzimy. Wałkujemy, wylepiamy blachę.
1 brokuł o wadze 500g
1 jajko
2 łyżki śmietany
pół szklanki mleka
2 łyżki mąki
pół szklanki pestek słonecznika
sól, pieprz
5 pomidorków koktajlowych
Brokuł kroimy drobno, łodygę obieramy i też kroimy w kostkę. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy na sitku, studzimy.
Jajko miksujemy, dodajemy śmietanę i mleko, dalej miksując. Przesiewamy mąkę, sól i pieprz i miksujemy do połączenia. Mieszamy z wystudzonym brokułem i słonecznikiem. Wykładamy na spód, układamy połówki pomidorków.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 stopni na termoobiegu.

pieczony seler
0,5kg selera
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego tymianku
Seler obieramy, kroimy na grube frytki, mieszamy w misce z olejem i przyprawami. Pieczemy razem z tartą.

kurczak na pieczarkach
1 cebula
150g pieczarek
sól, pieprz, majeranek
4 udka kurczaka
czosnek granulowany
łyżka oleju
Kurczaka posypanego czosnkiem obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni.
Na tłuszcz po kurczaku wsypujemy posiekaną cebulę, lekko solimy, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, pieprz i majeranek. Dusimy do miękkości.
Zmniejszamy gaz, układamy na wierzchu kurczaka, przykrywamy i dusimy przynajmniej 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz