czwartek, 5 marca 2015

Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym


Zupa, która jest rozgrzewająca, sycąca i naprawdę smaczna. Dodatek mleczka kokosowego dodaje jej delikatności a ostra papryczka pikanterii. Przepis podsunięty mi przez Mamę, znaleziony w lutowym wydaniu magazynu Skarb. Ja oczywiście robiłam od razu z podwójnej porcji...

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
10cm pora
100ml przecieru pomidorowego (w oryginale 400 ale to moim zdaniem za dużo)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
oliwa
sos sojowy jasny
sok z cytryny
puszka mleczka kokosowego
sól, pieprz, curry, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, słodka papryka
Posiekaną cebulę zrumienić na oliwie. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać soczewicę, marchew i pietruszkę, por, posiekaną papryczkę chilli, listek laurowy i ziele z pozostałymi przyprawami. Gotować przez 30 minut. Wyjąć ziele i listek, dodać przecier, mleczko kokosowe, sos sojowy i czosnek. Zblendować.


2 komentarze:

  1. rewelacyjna propozycja! :) akurat mam wielki zapas mleczka kokosowego... hmm <3

    OdpowiedzUsuń