środa, 25 marca 2015

Zupa jarzynowo-koperkowa z kluskami (roz)lanymi...


Zabielane zupy lubimy najbardziej! Ta miała być warzywna, jedynie posypana koperkiem, ale Mąż przemianował ją na koperkową - niech i taką pozostanie... Lane kluski sprawiają, że staje się tak sycąca, że może być samodzielnym obiadem.

Na kluski lane:
2 jajka
pół szklanki wody
7 łyżek mąki
pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki miksujemy około 5 minut, po czym czekamy około 10 minut aby ciasto napęczniało. Moje ciasto było bardzo lejące, stąd moje kluski wyszły bardzo drobne, aby były większe należy dodać 10 łyżek mąki.
Na zupę:
1 litr bulionu drobiowego
opakowanie mrożonej mieszanki warzyw (marchew, por, brukselka, kalafior)
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
3 łyżki koperku
W bulionie gotujemy warzywa około 15 minut. Na wrzącą zupę wylewamy cienką strużką ciasto na kluski, powoli mieszając. Gotujemy około 3 minuty. Śmietanę mieszamy z pół szklanki gorącej zupy. Zupę wyłączamy, wlewamy śmietanę, mieszamy i nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz