środa, 6 stycznia 2016

Rolada schabowa z czosnkiem gotowana na parze


Eksperymentujemy ostatnio z własnorobnymi zamiennikami wędlin - to do tej pory chyba zdecydowanie najbardziej udane mięsko! Jest pachnące, soczyste i kruchutkie. Polecam wypróbować!

Składniki:
kawałek schabu bez kości o wadze około 0,5kg
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki majeranku
łyżka oliwy
Schab oczyszczamy z błonek i tłuszczu i rozkrawamy na długi prostokątny kawałek (tak, aby potem z powrotem zwinąć go jak roladę).
Pozostałe składniki blendujemy razem (będą miały konsystencję mokrego piasku) - można oczywiście czosnek drobno pokroić, rozetrzeć z solą i zmieszać z majerankiem i oliwą. Mieszanką smarujemy cały płat z jednej strony, zostawiając łyżeczkę mieszanki. Zwijamy ciasno mięso i zawiązujemy nitką jak baleron (albo jak paczkę prezentową :) ), smarujemy resztą mieszanki przypraw. Gotujemy na parze około 1,5 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz