niedziela, 28 lutego 2016

Lunchboxy #18


Coraz dłużej popołudniami zajmuje słońcu schowanie się za horyzontem, dzięki czemu mam nadzieję niebawem na blogu zagości więcej postów - nie tylko takich, którym zdjęcia robię w weekendy :) Tymczasem kolejny zestaw pudełkowych inspiracji.

Poniedziałek

domowa drożdżówka z masłem orzechowym
banan
marchewka
kanapka z sałatą, serem żółtym i ogórkiem


Przepis na domową ciasto drożdżowe tutajtutaj na masło orzechowe.

Czas przygotowania (bez drożdżówek): 10 minut

Wtorek
ryż z warzywami
marchewka
pół pomarańczy 
pół jabłka
kanapka z sałatą, fetą i pomidorem


Woreczek ryżu gotuję i mieszam na patelni z podsmażoną ćwiartką opakowania chińskiej mieszanki warzyw. Doprawiam sosem sojowymi chilli.

Czas przygotowania: 30 minut

Środa
Spaghetti z pieczarkami i sosem śmietanowym
pół jabłka
pół pomarańczy
mała marchewka
babeczka kakaowa z jabłkiem
kanapka z sałatą, ogórkiem i serem


Około szklankę pieczarek kroję w plasterki i podsmażam na łyżce oleju. Wyłączam, dodaję 3 łyżki śmietany 18%, doprawiam, mieszam z ugotowanym makaronem.

Czas przygotowania: 20 minut

Czwartek
Krem z buraków i ziemniaków
2 krokiety
marchewka
ćwiartka jabłka
kanapka z sałatą, pomidorem i serem żółtym


Na 4 porcje zupy obieram i kroję w sporą kostkę 2 buraki i 3 ziemniaki, gotuję, blenduję i doprawiam. Zjadam ze śmietaną.

Krokiety z tego przepisu.

Czas przygotowania (bez krokietów): 30 minut

Piątek
Grillowany pstrąg z puree ziemniaczanym i sosem musztardowym
kanapka z sałatą i twarożkiem
pół pomarańczy 
pół jabłka


Pstrąg oprószam solą i pieprzem i grilluję 3 minuty.
Do ugotowanych ziemniaków dodaję odrobinę mleka i ugniatam.
Łyżeczkę musztardy mieszam z 2 łyżkami jogurtu naturalnego.

Czas przygotowania: 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz