czwartek, 12 stycznia 2017

Cztery niezawodne sałatki na imprezy



Wigilijka, która jest corocznym spotkaniem naszej paczki ze studiów w okresie Bożego Narodzenia, w minione Święta stała się imprezą sałatkową. Każdy miał przynieść po 2 dania i tak na stole wylądowały 4 sałatki ;) na dodatek każda z kurczakiem i kukurydzą (o majonezie nie wspomnę...). Przepisy zebrałam więc od moich koleżanek i publikuję poniżej. Sałatki są świetnym daniem imprezowym, dlatego polecam wypróbowanie ich na swoich imprezach, szczególnie tych zbliżających się - karnawałowych!

1. Gyros Pani Pieniążkowej


Przepis na gyrosa publikowałam już tutaj, jednak ten jest oczywiście nieco inny (to tak jak z sałatką jarzynową - każdy robi ją inaczej i u każdego inaczej smakuje) - ten jest pyszny, polecam!
Przepis podaję w oryginale, bardzo po inżyniersku :)

Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kawałki usmażona z dużą ilością przyprawy gyros
- jedna kapusta pekińska, poszatkowana
- puszka kukurydzy
- sos: jogurt grecki duży, majonez (2,3 łyżki), ogórki konserwowe starte (2,3,4 zależy jakie duże), 1 poszatkowana cebula, przyprawa gyros, sól pieprz do smaku,
- majonez
- keczup

Układać warstwami:
- na dno miski trochę kapusty
- sos
- kawałki kurczaka
- kukurydza
- kapusta
- majonez i ketchup (rozsmarować)
- posypać przyprawą gyros
- kurczak
- kukurydza
- kapusta
- sos
- kurczak
- kukurydza
- na samą górę kapusta

Z podanej proporcji wychodzą 2 miski.

2. Sałatka śmierdziel Ani z bloga anicura.blogspot.com


To jest moja ukochana sałatka - za sprawą dużych kawałków brokułów, słonej fety i CZOSNKU... Połączenie tak nieoczywiste, jak pyszne!

Składniki:
1 brokuł
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
kostka fety
duży jogurt naturalny
pierś kurczaka
czosnek
Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości.
Fetę kroimy w kostkę, warzywa z puszek odcedzamy.
Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy czosnkiem.

3. Sałatka Teściowej Marty z Rynu


Nazwa brzmi co najmniej jak "miecz Wilhelma Śmiałego z Zarzecza" :) bardzo świeża za sprawą koperku, przyjemna w smaku sałatka. Rzadko spotyka się w sałatkach koperek, stąd jego fanom polecam wypróbowanie.
Kolejna inżynierska instrukcja Synowej Autorki...


Składniki:
- pierś z kurczaka ok. 400-500g

- 1 opakowanie miksu sałat

- 3 jajka
- pęczek koperku
- 1 opakowanie sosu koperkowo -ziołowego np. Knorr
- 1 mała puszka kukurydzy lub pół dużej
- olej lub oliwa z oliwek
- pestki słonecznika ok. 50g
- przyprawa do kurczka
- sól



1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju. Odstawić do ostygnięcia.

2. Jajka ugotować na twardo, poczekać aż ostygną i pokroić w kostkę.
3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, odstawić by ostygły
4. Do miski wsypać: mix sałat, kurczaka, jajka, kukurydzę, posiekany koperek; wymieszać
5. No koniec wsypać sos koperkowy (prosto z paczki, nie rozrabiać z wodą). Ja zazwyczaj wsypuję 1/2 - 3/4 paczki.
6. Dodać olej bądź oliwę z oliwek (ja dodaję olej rzepakowy, bo ma mniej wyrazisty smak niż oliwa), wymieszać.
7. Można dodać soli jeśli czujemy, że sałatka jest za mało doprawiona.
8. Na koniec wsypać pestki słonecznika, wymieszać.


4. Sałatka z tortellini i ananasem 


Podobny przepis publikowałam już ponad dwa lata temu - a sałatka, w zmienionej wersji, jest dalej na topie. Niedoceniany por, słodki ananas i ukochany przeze mnie makaron w delikatnym połączeniu.

Składniki:
1 opakowanie tortellini
pół puszki kukurydzy (można całą)
biała część małego pora
pół puszki plastrów ananasa
1 pierś kurczaka
mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, czosnek granulowany

Tortellini gotujemy na malutkim ogniu do miękkości, odcedzamy i studzimy. Por kroimy wzdłuż na pół i na półplasterki, wrzucamy do gotującej się wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś kroimy w kostkę i smażymy na oleju bez przypraw.
W misce mieszamy jogurt z majonezem i przyprawami. Dodajemy kukurydzę, pokrojonego ananasa, i usmażonego kurczaka. Mieszamy. Dodajemy makaron i por i mieszamy delikatnie aby makaron się nie porwał. W razie konieczności doprawiamy.

Pierwsze zdjęcie pochodzi stąd: http://zajazdoficerski.pl/wp-content/uploads/2013/05/sa%C5%82atka-grecka-org.jpg
Autorką pozostałych zdjęć jest Ania.

2 komentarze:

  1. Teraz tak naprawdę ogranicza na tylko wyobraźnia, na rynku jest tyle firm które oferują przeróżne atrakcje na imprezy, że nie powinno być problemu z zorganizowaniem takiej zabawy na jakiej nam zależy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może ktoś z was kiedykolwiek zamawiał bardzo dobry catering z firmy http://grandprix.catering/ . Z tego co słyszałem to tam naprawdę jest bardzo dobry catering.

    OdpowiedzUsuń