Kurczak z mocno czosnkowym szpinakiem, słodka pieczona marchewka i chrupiące ziemniaki, których obieranie (którego bardzo nie lubię) sobie daruję - a to jeszcze poprawia ich smak. To, co lubimy najbardziej - prosty, szybki i zdrowy obiad!
Składniki dla 2 osób:
1 pojedyncza pierś kurczaka
ok. 150g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
5 marchewek
10 małych ziemniaczków
suszony tymianek i oregano
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Pierś dzielimy na 2 podłużne kawałki i cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Szpinak wkładamy do garnuszka, solimy i gotujemy do odparowania całej wody, dodajemy starty czosnek. Szpinak wykładamy na mięso, zwijamy ciasno, układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Marchewki obieramy i kroimy na 5cm połówki lub ćwiartki (przy grubych okazach), ziemniaki dokładnie szorujemy i przekrawamy na pół. Wszystko mieszamy w misce z olejem, tymiankiem, oregano i solą, przesypujemy na blachę.
Pieczemy wszystko razem w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut na termoobiegu lub często otwieramy piekarnik aby wypuścić parę by warzywa były chrupiące.
Wyszlo pyszne!
OdpowiedzUsuńzmienilam tylko to ze dodalm ostrej papryczki do szpinaku