piątek, 31 października 2014

Tarta dyniowa z cieciorką i papryką


Uwielbiam ten proces wymyślania potrawy, dopracowywania, zmieniania, odkrywania... Zaczynam od jednego składnika (tutaj dynia), ustalam formę dania (tarta), dokładam składnik najbardziej energetyczny lub białkowy (cieciorka), coś do przełamania smaku (papryka) i koloru (kiełki). W tym przypadku - kompozycja na 5+!

ciasto do tarty:
pół szklanki mąki graham
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła lub margaryny
kilka łyżek zimnej wody
Mąki mieszamy z proszkiem, dodajemy tłuszcz pokrojony na małe kawałki i szybko zagniatamy ciasto dodając zimnej wody tyle, aby się nie rozpadało. Rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.


farsz:
ok. 750g surowej dyni, obranej i pokrojonej w małe kawałki
1,5 szklanki suchej cieciorki
1 mała papryka
sól, cukier, chilli, tymianek
Cieciorkę namaczamy na noc w misce z wodą. Gotujemy 30 minut, odcedzamy.
Dynię gotujemy z połową łyżeczki soli i łyżeczką cukru aż będzie tak miękka, że widelec wchodzi jak w masło. Odcedzamy. Rozdrabniamy widelcem, dodajemy cieciorkę i przyprawy, wykładamy na podpieczony przez 7 minut w temperaturze 175 stopni spód. Układamy na wierzchu paski papryki, ja posypałam również odłożoną wcześniej cieciorką.


Pieczemy jeszcze około 20 minut. Ja podałam z kiełkami, których kruchość przyjemnie kontrastuje z kremowym wręcz farszem.




Smaczna Jesień

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz