Kasza gryczana, jak sama nazwa mówi, powstaje z gryki. A gryka, jak wiadomo, jest zbożem bezglutenowym. Stąd mąką gryczana się nie klei... Co tylko odrobinę przeszkadza w zrobieniu z niej pysznych kotlecików - szczególnie dla fanów kaszy gryczanej i pietruszki, do których się zaliczam ;)
Składniki na 2 porcje jak na zdjęciu:
100g kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
około 3/4 szklanki wody
pół łyżeczki soli
natka pietruszki
2 łyżki pestek dyni
olej do smażenia
hummus do podania (tutaj przepis)
Kaszę gryczaną mielę w młynku na mąkę (tak jak tutaj).
Zmieloną na mąkę kaszę zalewam wodą, mieszam, odstawiam na 15 minut.
Jeżeli kasza po tym czasie ma konsystencję mokrego, lepiącego się piasku jak na plaży, dodaję do niej natkę, sól i dynię, lepię kotleciki i smażę na gorącym tłuszczu z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz