niedziela, 4 stycznia 2015

Szarlotka z lodami w mniej kłopotliwej wersji


Kto nie lubi szarlotki z lodami? Każdy lubi! Zawsze tylko denerwowały mnie topiące się na cieście lody, które psują cały efekt - dlatego u mnie lody obok, szarlotka w ramekinie a karmel miał być słony dla kontrastu ale muszę jeszcze nabrać odwagi - może następnym razem?

Dla 4 osób

400g musu z jabłek - rozłożyć w ramekinach

Na kruszonkę:
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
50g masła
Wszystko razem rozcierać w palcach aż powstaną okruszki. Wysypać na ułożone w foremkach jabłka i zapiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Karmel:
5 łyżek cukru
5 łyżek mleka
Cukier roztapiamy w rondelku aż zbrązowieje (bez mieszania!). Dodajemy gorące (ważne!) mleko i mieszamy, nieco redukujemy
Wersja szybsza:
5 łyżek mleka
1 łyżka gotowej krówki
Do gorącego mleka dodajemy karmel i mieszamy, lekko redukujemy.

Podajemy z gałką lodów waniliowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz