piątek, 30 stycznia 2015

Zupka do kubka - brokułowa


Krem z brokuła z serii "zupka do kubka". Idealny na rozgrzewkę w zimne wciąż dni.

na 6 kubków:
1,5l wody
1 brokuł o wadze 500g
1 żeberko lub dla kurczakożerców 2 skrzydełka
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, cukier
pół szklanki mleka
ser żółty
Mięso gotujemy przez około 45 minut w wodzie z dodatkiem ziela, listka i soli.
Brokuł dzielimy na różyczki, nogę obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy wszystko razem we wrzątku w osobnym garnku przez 15 minut. Odcedzamy.
Z wywaru wyciągamy mięso i przyprawy a wrzucamy brokuła i blendujemy. Doprawiamy do smaku i dolewamy mleko, wlewamy do kubka i posypujemy cienko startym serem. Przed podaniem mieszamy aby ser się rozpuścił. Można również podawać z grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz