niedziela, 1 lutego 2015

Tarta pieczarkowo-porowa z kurczakiem


Dzisiejszy pomysł na obiad wziął się z: "ziemniaki nie, kasza nie, ryż nie, makaron nie..." - do wyboru zostało mi tylko ciasto, więc postawiłam na tartę. Z jogurtowym sosem ze świeżymi ziołami smakuje wybornie!

Ciasto kruchetego lub (na cieńsze ciasto) tego przepisu - zagnieść, wylepić blachę, schłodzić, podpiec.
Farsz:
200g mięsa z kurczaka
200g pieczarek
200g pora (biała część)
sól, pieprz
Na rozgrzany tłuszcz (2 łyżki oleju, ja wytopiłam tłuszcz ze skórki kurczaka) wsypujemy pokrojony w półplasterki por, lekko solimy. Dusimy aż zmięknie i lekko się zezłoci. Dodajemy do pokrojonego w kostkę kurczaka. Na patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, lekko solimy i dusimy do miękkości i odparowania. Dodajemy do poprzednich składników, doprawiamy pieprzem. Wykładamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Sos ziołowy
5 listków bazylii
mała gałązka rozmarynu
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli i szczypta pieprzu
Zioła rozdrabniamy w blenderze, dodajemy resztę składników i miksujemy około minuty.



1 komentarz:

  1. ale ciekawy przepis! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń