wtorek, 3 lutego 2015

Łosoś w folii z pieczonymi ziemniakami


Prosty i przepyszny obiad? Kawałek łososia, skropiony tylko cytryną i lekko oprószony solą, pieczony w folii, ziołowe ziemniaki i czosnkowy szpinak. Do szczęścia (kulinarnego) nie potrzeba nic więcej!

ok. 300g łososia
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
drobne ziemniaki
sól, pieprz, słodka papryka, oregano, czosnek granulowany
olej
Łososia układamy na folii aluminiowej skórą do spodu, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i zawijamy szczelnie. Układamy na blasze.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, dodajemy przyprawy wedle uznania i odrobinę oleju, mieszamy w misce, wysypujemy na blasze obok ryby. Pieczemy 30 minut z termoobiegiem
200g szpinaku baby
ząbek czosnku
łyżeczka oleju
pół szklanki śmietany
sól, pieprz
Umyty szpinak wykładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Mieszamy. Dodajemy śmietanę wymieszaną ze startym ząbkiem czosnku i solą. Redukujemy. Podajemy na ciepło z ziemniakami i rybą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz