sobota, 21 lutego 2015

Pieczeń z soczewicy z warzywami


Tyle razy już ją piekłam a jeszcze nie doczekała się publikacji na blogu. Chociaż ta dzisiejsza jest inna niż zazwyczaj, bo z dodatkiem startego selera - dla miłośników tego korzeniowego warzywa jak znalazł! Dodałam też wyjątkowo suszone pomidory - to też był bardzo dobry pomysł - choć z doświadczenia wiem, że z samą papryką też jest niczego sobie.

Dla 2 osób:
1,5 szklanki zielonej soczewicy
1/3 czerwonej papryki
4 pieczarki (opcjonalnie)
4 suszone pomidory
10dag korzenia selera (opcjonalnie)
pół łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
4 łyżki oliwy od pomidorów suszonych lub zwykłej.
Soczewicę gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy, blendujemy razem z oliwą.
Seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko z soczewicą i przyprawami, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Można podawać z lekką sałatą. Bardzo pasuje też gęsty pomidorowy sos lub jogurtowy sos czosnkowy lub ziołowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz