Lekka ale sycąca - a jak dla mnie jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu a smak jest tego wart! Stąd trzy a właściwie 4 przepisy w jednym - do przygotowania w 1,5 godziny!
Tartaletki kukurydziane
szklanka mąki
1/3 kostki margaryny
1/4 łyżeczki soli
pół łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki wody
puszka kukurydzy
4 łyżki fasolki szparagowej
sól, pieprz, oliwa
Wszystkie składniki zagniatamy w kulkę, dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy i wylepiamy formy (u mnie ceramiczne, niczym nie smarowałam, nic się nie przykleiło). Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Przez ten czas blendujemy (ale niedokładnie) kukurydzę z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy. Mieszamy z fasolką pokrojoną w dwucentymetrowe kawałki. Wykładamy na podpieczone spody, pieczemy jeszcze około 15 minut.
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozarellą
1 podwójna pierś z kurczaka
4 suszone pomidory z oleju
pół dużej kulki mozarelli (lub 2 małe)
sól, pieprz, słodka papryka
Pierś dzielimy na 4 części, rozbijamy na cienkie kotlety. Lekko polewamy olejem od pomidorów, układamy na każdym kawałku pomidora i kawałek mozarelli, zawijamy (ja nie spinam ich niczym, same się ładnie trzymają). Posypujemy solą, pieprzem i papryką i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Gęsty sos pomidorowy
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu
łyżeczka suszonego oregano
sól
Pomidory z oregano redukujemy w garnku aż większość wody odparuje. Dodajemy pozostałe składniki i lekko blendujemy aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Sałatka ulubiona marchewkowo-ogórkowa
2 duże marchewki
4 małe ogórki kiszone
pół małej cebuli
łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki pieprzu
5 łyżek wody
Marchewki obieramy, kroimy w plasterki i obgotowujemy przez około 7 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy.
Ogórki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka.
Pozostałe składniki mieszamy w misce do uzyskania gładkiego sosu. Dodajemy marchewkę, cebulę i ogórki, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz