niedziela, 23 sierpnia 2015

Placek ze śliwkami


Oto kolejna wersja mojego ulubionego placka z owocami, tym razem ze śliwkami. Nie robiłam kruszonki, bo upieczone śliwki nabierają pięknego koloru - posypałam je tylko grubym cukrem. To naprawdę najszybsze i najprostsze ciasto, którego czas wykonania udało mi się już skrócić do minimum a proporcje składników potrafię odmierzać nawet bez szklanki ;)

3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki śmietany 12%
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dużych śliwek łowickich
gruby cukier do posypania
Wszystkie składniki poza śliwkami i grubym cukrem umieszczamy kolejno w misce i mieszamy widelcem za każdym razem do połączenia. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na 3 części. Układamy na cieście.
Wkładamy do rozgrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. 
Po wystudzeniu posypujemy cukrem.





3 komentarze:

  1. Prosty, pyszny i najlepszy! :) Mniam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie, musiało smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń