Pomysł na przygotowanie takiej rybki podsunął mi Szef, zachwalając takie, które sam przygotowuje. Stąd, odtworzone z barwnego opisu, od którego ciekła ślinka - rolmopsy.
Składniki:
6 pojedynczych filetów śledziowych
2 duże cebule
6 łyżeczek musztardy
3 łyżki ziaren gorczycy
3 ogórki kiszone
Zalewa:
szklanka wody
pół szklanki octu
6 łyżek oleju
3 łyżeczki cukru
łyżeczka ziaren pieprzu
listek laurowy
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Dodajemy pokrojone w pióra cebule i gotujemy 5 minut. Studzimy.
Wymoczone przez noc płaty śledziowe przekrawamy wzdłuż na 2 części. Każdy płat smarujemy musztardą, posypujemy gorczycą, kładziemy 1/4 ogórka (przekrojonego na pół wzdłuż i wszerz), cebulę z zalewy, zwijamy i przekłuwamy wykałaczką. Układamy ciasno obok siebie w słoiku lub pojemniku i zalewamy zalewą na minimum 24 godziny. Przed podaniem odcedzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz