poniedziałek, 28 grudnia 2015

Raz! Śledzik w sosie pomidorowo-cebulowym


Przez najbliższe 3 dni, które dzielą nas od zabawy sylwestrowej, będę prezentować 3 przepisy na sylwestrowego śledzika. Wszak rybka lubi pływać!

Składniki na 2 słoiki:

400g filetów śledziowych solonych
2 średnie cebule
2 listki laurowe
30ml octu 10%
4 łyżki ziaren gorczycy
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
Śledzie namaczamy na noc w zimnej wodzie. Odcedzamy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Dodajemy ocet i listki laurowe i chwilę smażymy. Dodajemy koncentrat i 4 łyżki wody, rozprowadzamy, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy gorczycę, mieszamy, studzimy.
Układamy warstwami na przemian sos i rybę.
Podobno wytrzymają w lodówce nawet 2 tygodnie...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz