środa, 28 września 2016

Bataty z suszonymi pomidorami i kremową fetą z natką pietruszki


Pyszna przekąska - dla mnie połączenie gorących, słodkich batatów z kwaskowatymi pomidorami i słoną, zimną fetą jest przepyszne. Sos smakuje równie świetnie (a może i lepiej) ze szczypiorkiem. Można zabrać jako przekąskę do pracy lub wszamać na kolację.

Składniki na 2 porcje:
2 małe bataty
8 połówek suszonych pomidorków
2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
pół kostki fety
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
Bataty kroimy na ćwiartki i pieczemy, lekko nasmarowane oliwą, w piekarniku do miękkości.
Przygotowujemy sos: fetę rozdrabniamy widelcem lub kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z jogurtem i zieleniną. 
Przed podaniem bataty posypujemy posiekanymi drobno (lub zblendowanymi) pomidorami. Podajemy z sosem.


1 komentarz: