niedziela, 18 września 2016

Czekoladowy tort karmelowy z orzeszkami


Pomysł na ten tort powstał dość chaotycznie i bardzo na szybko. Sprawdzony krem krówkowy z dacquoise, prażone orzeszki ziemne i czekoladowy biszkopt dały pyszny efekt - warty spróbowania!

Biszkopt:
5 jajek
szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
4 łyżki kakao
Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie wlewamy po 1 żółtku i ubijamy. Przesiewamy mąkę z kakao do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Wylewamy na okrągłą blaszkę ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy na nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy.

Nasączenie:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru
pół szklanki wrzątku
Kawę z cukrem rozpuszczamy ze wrzątku.

Krem i przełożenie:
puszka krówki
250g orzeszków ziemnych
opakowanie serka mascarpone
300ml śmietanki 36%
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy układamy na paterze i nasączamy 1/3 kawy. Wykładamy 1/3 puszki krówki i posypujemy 150g uprażonych na suchej patelni orzeszków. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i nasączamy połową pozostałej kawy.
Kremówkę ubijamy. Mieszamy serek z pozostałą krówką i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną. Wykładamy 1/3 masy na biszkopt, wyrównujemy. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy. Wykładamy resztę kremu na wierzch i boki. Resztę uprażonych orzeszków rozdrabniamy w blenderze i obsypujemy boki tortu. Schładzamy tort. Można przed podaniem posypać go tartą gorzką czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz