poniedziałek, 26 września 2016

Kremowy sernik z kruchym ciastem czekoladowym


Znów to zrobiłam! Po raz kolejny pokusiłam się o zrobienie sernika i... chyba dochodzę do wprawy! Ten, mogę powiedzieć to już z całą pewnością, mi smakuje. A to już jest sukces!

Kruche kakaowe ciasto:
czubata szklanka mąki i jeszcze 2 łyżki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
ćwierć kostki margaryny
Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę wykładamy na spód okrągłej blaszki wyłożony papierem, zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Masa serowa:
Wiaderko twarogu sernikowego
4 małe jajka
3 łyżki mąki
niepełna szklanka cukru
szklanka śmietany 18%
Wszystkie składniki mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód a na wierzch delikatnie wysypujemy okruszki pozostałego ciasta.
Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 165 stopni.

3 komentarze:

  1. Podane składniki nie są w ilości proporcjonalnej do siebie przez co nie da się wyrobić ciasta(po dodaniu składników w podanej ilości otrzymujemy sam proszek).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ciasto wyjdzie w postaci okruszków to też dobrze - wystarczy je wysypać na dno blaszki i ugnieść a na wierzchu masy serowej i tak wysypujemy okruszki. Dla pewności można dodać do ciasta jajko. Pozdrawiam :)

      Usuń