poniedziałek, 20 marca 2017

Chlebki z za'atarem i jogurtowy sos cytrynowo-pietruszkowy


Za'atar - moja nowa miłość! Czytając pierwszy raz skład tej mieszanki wiedziałam już, że połączenie tymianku z prażonym sezamem będzie niezrównane - okazało się, że wzbogacone sumakiem (zgodnie z przepisem Jadłonomii) skradło moje serce i podniebienie! Pachnące, bliskowschodnie chlebki z orzeźwiającym cytrynowo-pietruszkowym sosem to połączenie do którego chce się wracać!

Składniki na 3 chlebki o średnicy 20cm
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
czubata szklanka mąki i jeszcze więcej
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki oleju
3 płaskie łyżeczki za'ataru
Drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, solą i ciepłą wodą. Dodajemy mąkę i najpierw mieszamy w misce łyżką a później wykładamy na blat i zagniatamy luźne ciasto, dodając tyle mąki ile będzie potrzeba. Nadal podsypując mąką wałkujemy 3 placki o średnicy około 15 cm, grube na maksymalnie pół centymetra, na każdym rozprowadzamy łyżeczkę oleju i posypujemy za'atarem. 
Rozgrzewamy średnio patelnię i wrzucamy po jednym placku, najpierw stroną bez przypraw, smażymy z obu stron do zrumienienia.

Sos
mały kubeczek jogurtu naturalnego
szczypta soli
sok z ćwiartki cytryny
2 łyżki natki pietruszki
łyżka oliwy
Wszystkie składniki blendujemy około 2 minuty aż powstanie zielony sos.
Jeśli chcemy uzyskać bardziej gęsty sos blendujemy na pesto wszystkie składniki poza jogurtem i delikatnie z nim mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz