czwartek, 30 października 2014

Pełnoziarniste bułeczki z mięsnym farszem


To ten rodzaj jedzenia, który z powodzeniem można wziąć do pracy lub w podróż (o pikniku, gdy za oknem temperatura oscyluje wokół zera, nie wspominam...). Łatwe w przygotowaniu a smaczne i... nietypowe. Do farszu można śmiało dodać starte pieczarki, ale lepiej je najpierw przesmażyć aby pozbyć się nadmiaru wody.

4 dag drożdży
łyżeczka cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki wrzątku
łyżeczka soli
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżka oregano
Z wszystkich składników poza mąką robimy rozczyn, dodajemy mąki i zagniatamy. Rozwałkowujemy na półcentymetrowej grubości placek, wykrawamy koła dużym kubkiem lub miską o średnicy około 10cm (po 2 na jedną bułkę.
20dag mięsa mielonego
1 mała cebula
sól, pieprz, czosnek
1 duży pomidor
Mięso mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przyprawami, układamy na 1 placku i przykrywamy drugim, zlepiamy brzegi i ponownie wykrawamy kształt miseczką. Na wierzchu układamy plaster pomidora i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z sosem czosnkowym.



1 komentarz:

  1. Mmmm... aż mi ślinka cieknie :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń