piątek, 13 lutego 2015

Ryż z warzywami na sposób... włoski


Czemu włoski? Przez mozarellę i suszone pomidory. Połączenie bardzo nieoczywiste, na szczęście  przepyszne!

Dla 2-3 osób
2 woreczki ryżu
pół brokuła (200g)
100g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
pół puszki kukurydzy
5 suszonych pomidorów
mała kulka mozarelli (ok. 70g)
2-3 łyżki ziaren sezamu
sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Wyciągamy, w tej samej wodzie można ugotować fasolkę pokrojoną w 2-3cm kawałki.
Pomidory kroimy na wąskie kawałeczki. Wrzucamy do miski. Ścieramy ser na tarce. Dokładamy kukurydzę, gorący ryż i mieszamy (ser się lekko rozpuści od ciepłego ryżu). Wrzucamy lekko posiekanego brokuła i fasolkę. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni.


2 komentarze: