poniedziałek, 2 marca 2015

Placki z gotowanych ziemniaków ze szpinakiem i fetą




Placki widziałam już na innych blogach - chociaż w sumie nie wiem czy były z ziemniaków, na pewno były faszerowane szpinakiem - ja dodałam do tego fetę a ciasto na wzór placków, które robiła nam Mama. Są dość pracochłonne ale efekt jest tego wart!
Składniki na 10 placków:

250g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
ok. 2 szklanki mąki
Ostudzone ziemniaki ubijamy. Dodajemy jajko i szklankę mąki, zarabiamy łyżką. Dodajemy stopniowo mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. 
Ja formowałam ciasto w gruby wałek, odkrawałam po plasterku i rozklepywałam na blacie oprószonym mąką na cienkie placki wielkości dłoni.
1/3 paczki mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
sól, pieprz
1/3 opakowania sera feta
Szpinak rozmrażamy wcześniej lub wrzucamy zamrożony na patelnię i dusimy około 8 minut pod przykryciem. Odparowujemy. Dodajemy starty czosnek, sól i pieprz. Fetę kroimy w drobną kosteczkę.
Na każdy placek nakładamy po łyżce szpinaku i kilka kosteczek sera. Przykrywamy drugim plackiem i zlepiamy.

Smażymy na oleju aż będą rumiane.


8 komentarzy:

  1. Wyglądają zachęcająco
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za fajny pomysł!! Muszę spróbować tego przepisu, fajne połączenia smaków, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają, a że lubię szpinak, to na pewno by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezawodny przepis na placki ziemniaczane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Very good! Instead of potato, I used leftover veggies from making broth.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. Dałam mniej mąki niż w przepisie a i tak wyszły trochę "twarde". Czy takie miały być? Na zdjęciu wyglądają na raczej miękkie.

    OdpowiedzUsuń