sobota, 23 lipca 2016

Lunchboxy #31


Ostatnio na potęgę łączę kaszę jaglaną z warzywami strączkowymi. I mam wiecznie ochotę na świeże warzywa - jednak dziś powstrzymałam się od pójścia na rynek bo znów wróciłabym z trzema siatami warzyw a później cały dzień bym je przerabiała w kuchni ;)


Poniedziałek
kanapka z sałatą, serem żółtym i ogórkiem kiszonym
omlet z cebulą i pieczarkami
nektarynka
ogórek
winogrona


Wtorek
kanapka z sałatą, fetą i suszonym pomidorem
2 śliwki
pół jabłka
sałatka z sałaty lodowej, jajka, zielonej papryki, pomidora, serka kremowego z pieprzem i oliwą


Środa
kanapka z sałatą, pomidorem malinowym i serkiem kremowym
marchewka
borówki
czereśnie
ryż z kalafiorem i fasolką (tutaj przepis)
tarta z botwinką (tutaj przepis)


Czwartek
kanapka z sałatą, fetą i rzodkiewką
marchewka
pół pomarańczy
pół jabłka
fasolka szparagowa i warzywa z masłem pietruszkowym
nuggetsy z kaszy jaglanej i soczewicy


Nuggetsy z soczewicy i kaszy jaglanej
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki z soczewicy lub zmielonych ziaren soczewicy
2 łyżki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
1 łyżka przyprawy do kurczaka
sól do smaku
olej do smażenia
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy po łyżce na rozgrzany tłuszcz i rozsmarowujemy na grubość około 1,5cm. Smażymy po około 5 minut z każdej strony. Dobrze jeść maczając w sosie.

Piątek
hummus
bułka z dynią
pół jabłka
pół pomarańczy
pół banana
ryż jaśminowy
leczo z cukinią i cieciorką

1 komentarz:

  1. Muszę w końcu zrobić te nugetsy z kaszy jaglanej! Kuszą :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń