poniedziałek, 24 listopada 2014

Szynka z jajkiem w galaretce


Szynkę w galaretce robię na wiele sposobów: tutaj mamy jajko zawinięte w szynkę z chrzanem, czasem szynka jest wypełniona sosem chrzanowym lub koperkowym, można ją też wypełnić sałatką warzywną. Najbardziej lubi ją Mąż, dlatego też specjalnie dla niego zazwyczaj ją przygotowuję.

6-8 plasterków szynki konserwowej
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki chrzanu
groszek konserwowy
ugotowana marchewka (np z rosołu)
kawałeczki świeżej lub konserwowej papryki
można dodać kukurydzę, natkę pietruszki, plasterki marynowanych pieczarek - aby ładne wyglądało
0,5l wrzącej wody
3 łyżki żelatyny
1/4 łyżeczki soli
Do wrzątku wsypujemy żelatynę i sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy do momentu rozpoczęcia tężenia (ja nigdy nie wytrzymuję i wylewam całkiem płynną, a wtedy na powierzchnię wypływa chrzan lub sos i tworzą się białe nieapetyczne smugi).
Plaster szynki smarujemy 1/4 łyżeczki chrzanu i układamy ćwiartkę jajka, zawijamy, układamy w płaskim naczyniu (najlepiej mieć długie naczynie o szerokości plastra szynki, o pionowych brzegach - poluję na takie w sklepach). Środek rulonika dopełniamy groszkiem, dookoła układamy warzywa, zalewamy tężejącą galaretą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz