czwartek, 1 stycznia 2015

Pierogi ruskie (z greckim akcentem)


Nowy Rok to idealny dzień na ulepienie 100 pierogów! Każdy inny dzień i każda inna ilość też jest dobra - bo pierogi są zawsze dobre!

Farsz:
80 dag ziemniaków
20 dag sera feta
3 małe cebule
łyżeczka pieprzu
Ziemniaki gotujemy (bez soli). Odcedzamy, tłuczemy ubijakiem. Cebule obieramy i kroimy w drobniutką kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Do ziemniaków dodajemy pokruszony ser feta i cebulkę, mieszamy.
Ciasto:
80 dag mąki pszennej
400 ml wrzątku
pół łyżeczki soli
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i 300ml wody, mieszamy łyżką. Jeżeli ciasto jest jeszcze mocno sypkie dolewamy resztę wody. Ugniatamy łyżką. Wysypujemy na stolnicę, lekko studzimy aby nie poparzyć rąk przy zagniataniu i ugniatamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite.
Odrywamy 1/4 ciasta, pozostałe ciasto układamy na posypanym mąką blacie lub talerzu i przykrywamy aby nie wyschło.
Ciasto cienko wałkujemy lekko podsypując mąką (dobrze ugniecione nie powinno się kleić). Wykrawamy kółka szklanką, układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy.
Gotujemy po 8-10 sztuk w lekko osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia. Studzimy ułożone na talerzu pojedynczą warstwą.
Podajemy z usmażonym, pokrojonym w kostkę boczkiem lub kiełbasą.
Z podanej proporcji wyszło mi równo 100 pierogów.
Zamiast fety można użyć tyle samo twarogu, dodając do farszu około 3/4 łyżeczki soli.




1 komentarz:

  1. dzięki za super przepis :) wypróbuję koniecznie !

    OdpowiedzUsuń