czwartek, 23 października 2014

Kremowa kartoflanka z papryką i kiełbaską


Ano tak mnie naszło na kartoflankę... Ale sama kartoflanka to trochę za mało, to może papryka do tego? Ale taka w kawałeczkach... Ale bez mięsa się nie obejdzie, więc podwędzana podwawelska ląduje w talerzu razem z zupą... A Mąż znów stwierdził, że miał ochotę właśnie na taką zupę - a myślałam że to ja sobie ją wymarzyłam!


Dla 4 osób:
80dag ziemniaków
2 cebule
1 papryka
łyżka oregano
sól, pieprz
200g kiełbasy, najlepiej podwędzanej

Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować razem z cebulą i oregano, zblendować niekoniecznie dokładnie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować aż będzie miękka, doprawić. Kiełbaskę pokroić w cieniutkie plasterki lub kostkę, zrumienić na patelni, dodać do zupy.




Szybkie zupy!

5 komentarzy:

  1. Mniam, jaka pożywna, pyszna zupka, moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś taki ziąb, że talerz takiej zupy na pewno dodałby mi energii i nieźle rozgrzał :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna domowa zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i sycąca! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O zjadłabym trochę, idealna na jesienne chłody.

    OdpowiedzUsuń