sobota, 21 marca 2015

Pieczony kurczak faszerowany pomidorową cieciorką


Kurczę pieczone! To jest faktycznie jedno z bardziej efektownych a jednocześnie prostych dań - wcale nie zabiera dużo czasu i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności. Dodatkowo po raz drugi pesto z jarmużu, wzbogacone pomidorem suszonym i czosnkiem... Polecam na uroczysty obiad!


Kurczak faszerowany cieciorką
1 kurczak o wadze około 2,5kg
sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, majeranek
Kurczaka myjemy i nacieramy przyprawami. Przykrywamy i zostawiamy na noc.
1,5 szklanki suchej ciecierzycy
puszka pomidorów
5 dużych pieczarek (można pominąć)
1 duża cebula
oregano
Cieciorkę zalewamy wodą 5cm ponad wierzch ziaren. Zostawiamy na noc do napęcznienia.
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy oregano i pokrojone pieczarki, dusimy 3 minuty. Zalewamy pomidorami, redukujemy o połowę.
Cieciorkę gotujemy, odcedzamy i mieszamy z sosem.
Nakładamy farsz do kurczaka, zamykamy go wykałaczkami (polecam również związać mu kostki aby nie rozkraczył się zbyt mocno przy pieczeniu), wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy minimum 2 godziny, przykrywając folią aluminiową gdy się zrumieni.


Spaghetti z pesto z jarmużu (dla 5 osób)
400g makaronu spaghetti
80g jarmużu
duży ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
2 pomidory suszone
4 duże liście bazylii
Wszystkie składniki poza makaronem blendujemy na gładką masę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy ale niedokładnie i bez przelewania zimną wodą przekładamy z powrotem do garnka. Mieszamy z pesto.

Podałam również surówkę z pomidora, cebuli i ogórka kiszonego.



1 komentarz:

  1. Idealnie rumiany, ciekawe nadzienie-nigdy go nie jadłam, i jestem ciekawa smaku;)

    OdpowiedzUsuń