sobota, 28 listopada 2015

Lunchboxy #7


Mam wrażenie, że coraz bardziej się rozwijam z naszymi pudełkowymi obiadami... Rozszerzam też asortyment samych pudełek - w każdym sklepie rozglądam się za takimi z jak największą ilością przegródek ;)

Poniedziałek

kanapka
2 marchewki
pół pomarańczy
pół mandarynki
pomidorki koktajlowe
"zestaw startowy" do herbaty
woda z cytryną i pomarańczą


Kanapka z sałatą, majonezem, jajkiem, ogórkiem i kiełkami.
W skład "zestawu startowego" wchodzą:
- plaster pomarańczy
- plaster cytryny
- łyżka miodu
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu

Wtorek
pół banana
kilka orzechów włoskich
pokrojony pomidor z oliwą, pieprzem i kiełkami
2 kromki ciemnego chleba
krupnik z soczewicą
woda z cytryną i miętą


Krupnik z soczewicą
łyżka oleju
2 marchewki
pół pietruszki
kawałek selera
3 ziemniaki
3/4 szklanki soczewicy
pół szklanki kaszy jęczmiennej
1/3 brokuła
sól, pieprz, płatki chilli
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy starte na drobnych oczkach marchew, pietruszkę i seler, chwilę smażymy. Zalewamy 3l wody i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotowujemy, dodajemy soczewicę i kaszę, znów zagotowujemy, gotujemy 10 minut. Dodajemy brokuła i gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy.

Środa
pasta jajeczna ze szczypiorkiem
3 kromki ciemnego chleba
1 jabłko
1 marchewka
kilka migdałów
sałatka z papryką, pomidorem suszonym, ogórkiem i kiełkami
koktajl ze szpinakiem i owocami leśnymi


Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka jogurtu
odrobina majonezu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
Jajka ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy.

Czwartek
chlebki naan
guacamole
hummus
pół jabłka
pół pomarańczy
zupa pieczarkowa z zacierkami
woda malinowa z miętą


Chlebki naan i guacamole z tego przepisu, hummus tutaj, zupa pieczarkowa - klik!
Woda malinowa powstała przez zmiksowanie 600ml wody z kilkoma malinami i liśćmi mięty.

Piątek
1/3 zielonego ogórka
1 marchewka
pół pomarańczy
1 bajaderka
kanapka
ryż z warzywami po chińsku
woda z cytryną


Bajaderki z tego przepisu.
Kanapka z sałatą, ogórkiem i kiełkami.

Ryż z warzywami
1/3 paczki mrożonej mieszanki warzyw do dań chińskich
1 woreczek ryżu
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
łyżka sosu sojowego
łyżka kiełków
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Warzywa podsmażamy na patelni, dodajemy sosy i ugotowany ryż, mieszamy. Posypujemy kiełkami.

3 komentarze:

  1. mój mąż pracuje co drugi dzień po 12h i codziennie zastanawiam się co mu na cały dzień przygotować co bez odgrzewania by mógł w pracy zjeść ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zwolenniczką domowego jedzenia i zawsze do pracy zabieram jedzenie przygotowane w domu. Sprawiłam sobie też ostatnio na https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy praktyczny lunchbox. Najczęściej noszę w nim różne zupy oraz sałatki.

    OdpowiedzUsuń