środa, 27 kwietnia 2016

Wieniec drożdżowy z serem, rabarbarem i cynamonem


Jak mój wieniec przerósł moje oczekiwania można zobaczyć na Instagramie wariatka.patka :) Stąd nie jest pokrojony w piękne paski jak chałka, ale w kostki - paski nie mieściłyby się nawet na paterze ;) Co jednak smaku nie zmieniło i połączenie sera z rabarbarem i cynamonem jest trafione w dziesiątkę. Na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego jak znalazł!


zaczyn:
5dag drożdży
szklanka ciepłego mleka
łyżka cukru
Powyższe składniki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
ciasto:
3 jajka
pół szklanki cukru
1/4 kostki stopionej margaryny
0,5kg mąki
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy stopioną margarynę i zaczyn i miksujemy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę, miksując. Gdy mikser przestanie dawać radę miksować przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy aż przestanie się kleić do rąk (w razie potrzeby podsypując mąką ale nie dużo bo ciasto będzie twarde). Wałkujemy duży prostokąt.
nadzienie:
1 duża laska rabarbaru (można więcej)
300g twarogu sernikowego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Rozwałkowane ciasto smarujemy serem, posypujemy cukrem i cynamonem i układamy pokrojony w cienkie plasterki rabarbar. Zwijamy w rulon. Rulon rozcinamy na 3 wałki pozostawiając je złączone w jednym końcu i zaplatamy warkocz, sklejając końcówkę. Przekładamy na wyłożoną papierem blachę.
kruszonka:
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki smalcu
2 łyżki margaryny
Wszystkie składniki ucieramy w palcach do otrzymania okruszków. Przekładamy na warkocz.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (około 30-40 minut).



1 komentarz: