niedziela, 10 kwietnia 2016

Lunchboxy #23


Wiosennie i wietrznie zapowiada się kolejny tydzień. Oby tylko słońca było jak najwięcej! Wtedy i chęci więcej na przygotowywanie nowych pudełek do pracy ;)

Poniedziałek z zupą

kanapka z sałatą, serem i ogórkiem kiszonym
pomidorki koktajlowe
pół jabłka
pół banana
kiwi
pół pomarańczy
kilka różowych winogron
zupa pomidorowo-kapuściana ("gołąbkowa")


Zupa gołąbkowa
Na 6 porcji:
2 marchewki
2 duże ziemniaki
kawałek selera
pół białej części pora
2 listki laurowe
pół małej główki kapusty pekińskiej
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
łyżka majeranku
pół łyżeczki soli
pieprz do smaku
Marchewkę, seler i ziemniaki obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, razem z całą marchewką i selerem zalewamy wodą, dodajemy sól i listki laurowe i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy poszatkowaną kapustę i pora, dosypujemy majeranek i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem.

Czas przygotowania (razem z zupą): 30 minut.

Koktajlove wtorki
kanapka z serkiem śmietankowym
pomidorki koktajlowe
marchewka
kilka winogron
ćwiartka jabłka
pół pomarańczy
placuszki z ciasta naleśnikowego z cebulką
milkshake truskawkowo-bananowy


Milkshake truskawkowo-bananowy
1 mały dojrzały banan
garść truskawek (mogą być mrożone)
szklanka mleka
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą.

Czas przygotowania: 30 minut

Środa bez kanapki
sałatka owocowa
szpinakowy makaron papardelle z suszonymi pomidorami i słonecznikiem


Najlepsza sałatka owocowa
1 mały banan
1 jabłko
1 mała pomarańcza
1 kiwi
pestki z połówki granatu
2 łyżki soku z cytryny
garść listków mięty
Wszystkie składniki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z cytryny, posiekaną miętę i pestki granatu.

Czas przygotowania: 20 minut

Strączkowe czwartki
kanapka z sałatą, jajkiem i łososiem
ćwiartka jabłka
marchewka
pomarańcza
placuszki z mąki z cieciorki  - przepis w tym poście


Czas przygotowania: 20 minut

Ciasto na piątek
kanapka z twarożkiem
marchewka
pomidorki koktajlowe
pół banana
pół pomarańczy
jabłko
podpłomyki z ciasta drożdżowego z patelni


Podpłomyki z ciasta na pizzę, z ziołami, smażone na patelni z małą ilością tłuszczu  - do ciasta można dodać cebulkę, ser żółty, suszone pomidory, pokrojoną szynkę...

Czas przygotowania: 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz