sobota, 13 sierpnia 2016

Owsianka z karmelizowanymi śliwkami i cynamonem


Przepis zaczerpnięty od Dominiki Wójciak z jej Ziarna. Mięciutkie, słodko-kwaśne śliwki z aromatem cynamonu - najlepszy dodatek do owsianki ever!

 Dla 2 osób:
2 szklanki mleka
szklanka wody
3/4 szklanki płatków owsianych
Wodę zagotowujemy z mlekiem, wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż owsianka zrobi się kleista i gęsta.
5 śliwek
2 łyżki brązowego cukru
2 szczypty cynamonu
Cukier wsypujemy na suchą patelnię, stawiamy na gazie i czekamy aż się rozpuści. Dorzucamy wypestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki. Smażymy aż śliwki puszczą sok i będą zupełnie miękkie.
Podajemy z owsianką.

1 komentarz:

  1. Cóż za konsystencja! Wygląda bosko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń