Dla mnie, fanki placków ziemniaczanych, taka wersja jest idealna! Żałowałam, gdy się smażyły, że nie mam śmietany, z którą placki najbardziej lubię jeść, jednak po spróbowaniu pierwszego stwierdziłam, że nie potrzeba im już nic więcej! Stąd też zdjęcie jest saute ;)
Składniki:
ziemniaki i cukinia - w podobnych ilościach
zmielone płatki owsiane lub mąka owsiana lub inna mąka - po płaskiej łyżce na 100g odsączonej masy
koperek wedle uznania
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub blendujemy. Odcedzamy na sitku przez 10 minut, zlewamy wodę i mieszamy z pozostałą na dnie miski skrobią.
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z solą i odstawiamy na 5 minut. Odciskamy i mieszamy z ziemniakami.
Dodajemy mąkę i koperek i mieszamy.
Smażymy na oleju, na dużym ogniu z obu stron na złoto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz