Pomysł na takie połączenie cukinii z suchymi strączkami znalazłam w Jadłonomii - tam do placków użyta była mąka z ciecierzycy. Ja zmieliłam w młynku suchą soczewicę - do placków nie trzeba już dodawać nic poza odrobiną soli i pieprzu - z kleksem śmietany i szczypiorkiem smakują super!
Składniki:
2 cukinie
pół szklanki suchej czerwonej soczewicy (lub niecałe pół szklanki mąki z soczewicy)
odrobina soli
sporo pieprzu
kwaśna śmietana
szczypiorek
słodka papryka
olej do smażenia
Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki, lekko solimy, dodajemy sporo pieprzu i zmieloną soczewicę, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut aby soczewica wchłonęła nadmiar wody z cukinii.
Po tym czasie rozgrzewamy mocno olej na patelni i smażymy małe placki (każdy z 1 łyżki masy) z obu stron. Po usmażeniu będą bardzo miękkie, po kilku minutach robią się bardziej sztywne i zwarte.
Podajemy z kleksem śmietany, szczypiorem i oprószone słodką papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz