Moja Babcia tak nazywała kluski z surowych, rzucanych na wodę ziemniaków. Talerz takich klusek okraszonych masłem to dla mnie smak dzieciństwa! Są pyszne solo lub jako dodatek do mięsa. Szybkie, łatwe, na pewno je pokochacie!
Składniki:
1kg ziemniaków
5 łyżek mąki
sól
Ziemniaki obieramy i ścieramy jak na placki ziemniaczane bądź blendujemy. Przekładamy na sitko i odsączamy około 15 minut. Przekładamy do drugiej miski, zlewamy wodę która zebrała się pod sitkiem a skrobię która osiadła na dnie dodajemy do ziemniaków razem z mąką.
Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy.
Masą ziemniaczaną rozsmarowujemy na połowie talerzyka deserowego i oddzielając łyżką zgrabne kluski szybkim ruchem zsuwamy je do wody. Gotujemy minutę od wypłynięcia.
Kocham takie kluseczki. Głównie np. z sosem grzybowym albo pesto. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/08/24/quinoa-z-puree-z-groszku-i-kotletami-z-ciecierzycy/