czwartek, 12 maja 2016

Chrupiące kulki jaglano-pomidorowe


Idealne do tortilli, z dowolnym sosem lub po prostu z sałatką. Warto ugotować więcej kaszy jaglanej i utoczyć kilka kulek, usmażyć lub upiec i przekąska gotowa!

Składniki na 12 kulek:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
zmielone płatki owsiane lub bułka tarta
olej do smażenia
Kaszę mieszamy z koncentratem, ziołami i doprawiamy solą i pieprzem. Moczymy ręce w zimnej wodzie i toczymy kulki z masy. Panierujemy w płatkach lub bułce i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju lub pieczemy w piekarniku około 8 minut.

Podajemy w tortilli (najlepiej domowej), z sałatą, pomidorami, ogórkiem, papryką, ewentualnie kukurydzą i sosem czosnkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz