środa, 18 maja 2016

Muffinki z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Dopadłam jeszcze pęczek rabarbaru - połowę zaraz zagotuję na kompot, połowa wylądowała w muffinkach. Zanim mózg zamroczą mi truskawki, raczę się babeczkami z bara-barem, co i Wam polecam :)

Składniki na około 18 muffinek:
3 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 cienkie laski rabarbaru
Kruszonka:
2 łyżki margaryny
łyżka smalcu
5 łyżek mąki
3 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonki wyrabiamy do otrzymania okruszków.
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia w kolejności podanej powyżej. Na koniec dodajemy pokrojony w kawałeczki rabarbar. Przekładany do papilotek, posypujemy kruszonką i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz