wtorek, 17 maja 2016

Wiosenny ryż z warzywami


Szybkie, proste, smaczne a do tego kolorowe i lekkie. Czy trzeba lepszej rekomendacji? :)

Składniki na 3-4 porcje:
2 woreczki ryżu (u mnie brązowy)
pół puszki kukurydzy
duża marchewka
około 2 szklanek zielonej fasolki szparagowej
2 garście pieczarek
mały pęczek dymki ze szczypiorkiem
sezam
płatki chilli
sól
olej do smażenia
Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy pieczarki pokrojone w ćwiartki - krótko, aby się przysmażyły ale nie zmiękły zupełnie. Zdejmujemy z patelni. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy krótko fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałeczki. Dodajemy kukurydzę, marchew skrojoną za pomocą obieraczki do warzyw i smażymy dosłownie 2 minuty. Dodajemy ryż, pieczarki, doprawiamy solą, oprószamy płatkami chilli. Nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną dymką i sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz